Hvordan påvirker alkohol din kost og ernæring?
Tema: Alkohol og sundhed.
Studier viser at der en sammenhæng mellem hvor meget vi drikker og hvordan vi spiser. Større mængder alkohol fører generelt til en dårligere kost.
Mennesker der lider af et alkoholmisbrug i lang tid, risikerer at udvikle en dårlig ernæringstilstand med mangel på vigtige vitaminer og mineraler.
Dette er anden artikel i vores serie om alkohol og sundhed, hvor vi sætter fokus på hvordan alkohol kan påvirke vores velvære.
Langt de fleste vil gerne leve sundere
Der kan være mange gevinster ved at spise en sund og varieret kost. Generelt giver det et bedre humør og et højere energiniveau, og kan være en betingelse for at leve et længere og sundere liv uden sygdomme.
Vi danskere vil da også gerne både spise og leve sundere. Forbrugerundersøgelser viser, at der er en stærk præference for en sundere livsstil.
Selvom vi godt ved, at det kan være godt for vores humør og helbrede at skrue lidt for de søde og salter sager, så kan færdigretterne alligevel godt friste i den travle hverdag.
Men næste gang du står nede i supermarkedet og synes det ser lidt fattigt ud med grøn og fiberrig kost i din indkøbskurv, så er det måske værd at se bort fra maden et øjeblik, og i stedet tænke over hvad du har drukket.
Forskningen viser nemlig, at alkoholen kan have en finger med i spillet.
Alkohol leder til en dårlig kost
Jo flere genstande man drikker, jo dårligere spiser man.
Det viser tallene fra et dansk studie hvor mere end 3.000 voksne i 7 dage skulle udfylde kostdagbøger over hvad og hvor meget de spiste og drak.
Resultaterne peger på, at et højt alkoholindtag er forbundet med en dårlig kost. Det skyldes, at alkoholen stimulerer og påvirker appetitten i retningen af mere fedt- og saltholdige produkter.
Der altså er en statistisk sammenhæng mellem hvor meget alkohol man har drukket og hvor mange fedt- og saltholdige produkter man spiser.
Derfor er et højere indtag af alkohol også forbundet med et generelt højere energiindtag, hvilket på sigt kan fremme udvikling af overvægt.
Så hvis man alligevel har sin kost til eftersyn, er det måske værd at kigge på alkoholforbruget i samme omgang.
For folk der har haft et skadeligt overforbrug af alkohol over længere tid, ser billedet imidlertid mere alvorligt ud.
Læs også: Alkohol og Søvn – Sådan påvirker alkohol din nattesøvn
Dårlig ernæringstilstand
Hvis man i mange år har haft et skadeligt overforbrug af alkohol, risikerer man at få en dårlig ernæringstilstand, hvor kroppen ikke får de næringsstoffer den har brug for.
Her kan man opleve symptomer som tab af muskelkraft- og masse, reducerede fedtdepoter, mindre fysisk formåen, træthed og problemer med koncentrationen og hukommelsen. Desuden svækkes immunforsvaret, hvilket øger risikoen for infektioner.
På kort sigt er der også stor risiko for at udvikle organsygdomme som skrumpelever, bygspytkirtelbetændelse, og demens.
Der er flere årsager til, at et stort forbrug af alkohol påvirker din diæt. Det forklarer den kliniske diætist, Lisbeth Jensen, i et interview til forskningsbladet Diætisten. Hun møder ofte mennesker i sit arbejde som har brug ernæringsbehandling på grund af et langt og skadeligt forbrug.
Et stort indtag af alkohol nedsætter indtagelsen af føde. Det skyldes, at der er begrænset plads til mad i mavesækken, på grund af de store mængder alkohol. Derved får man et ensidigt og lavt indtag af vigtige makro- og mikronæringsstoffer.
Samtidig sløver alkoholen sanserne, så man ikke er opmærksom på kroppens behov for bevægelse og mad.
Behov for hjælp?

Ring til os på 48 26 66 66
Mangel på vitaminer og mineraler
Et alkoholmisbrug kan også føre til mangel på en række vitaminer og mineraler.
Det drejer sig især om B-vitamin, zink og magnesium. Det er fordi alkoholen øger udskillelsen af disse stoffer i urinen og samtidig forhindrer at de kan optages fra tarmen.
Samtidig nedsætter alkohol leverens evne til at lagre vitaminer, hvilket betyder at kroppen ikke kan trække på dem efter behov.
Ifølge Lisbeth Jensen er det ikke ualmindeligt at se folk der lider af forvirring eller varig hjerneskade med svære hukommelsesproblemer fordi de mangler B1-vitamin, også kendt som tiamin.
Dette vitamin findes i fødevarer som kornprodukter, bælgfrugter og kød. Det har en vigtig funktion for kroppen, fordi det omdanner kulhydrater til glukose (sukker), der fungerer som brændstof for at hjernen kan fungere.
Hvis man i lang tid lider af tiamin-mangel uden at det bliver behandlet, kan det føre til varige hjerneskader og kognitive forandringer, der øger risikoen for depression og udviklingen af demens.
Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at man ikke mangler A-vitamin, hvilket kan fører til natteblindhed, og D-vitamin, der kan lede til knogleskørhed.
Findes der et overforbrug af alkohol?
Hvis du selv lider af et alkoholmisbrug eller er bekymret for en du kender, kan det være en god idé at være opmærksom på ernæring og de konsekvenser en dårlig kost kan have.
Hvis du har nogle spørgsmål, eller er nysgerrige på om du kan få gavn af at tale med en professionel, kan du altid starte med at henvende dig anonymt og uforpligtende til Hillerød Alkoholbehandling.
Vores medarbejdere har en åben og sympatisk tilgang til forskellige misbrugsproblematikker, og måske kan de gøre dig klogere på om du eller en pårørende kunne have gavn af at modtage behandling.